homenieuwsdeze sitehifilightsmijn hifiwallpapergezochthifi-linkscontact

foldersmanualsservicedocvakbladenadvertentiesdesignaccessoiresgeluidsdragersvan alles

receiverversterkertunertapeplatenspelercd-spelerluidsprekerportablehifi-set

deze site

Het museum voor hifi uit de vorige eeuw

In het hifimuseum is mijn verzameling apparatuur en documentatie te vinden. De nadruk ligt op toestellen uit de jaren zeventig en tachtig (alles wat ik toen niet kon kopen); de tijd waarin hifi echt een begrip was. Er komt ook steeds meer materiaal uit de jaren '90 bij.
 

Het is inmiddels een bonte verzameling van apparatuur op basis van mijn persoonlijke belangstelling. Het is dus geen volledige of systematische verzameling, maar een overzicht van apparatuur die ik mooi of bijzonder vind. Inmiddels heb ik ook de nodige folders en andere documentatie verzameld; ook deze vindt u (voor een klein deel) op de site.
 

De website is in 2004 op eenvoudige basis gestart. Door toename van het aantal museumstukken is een nieuwe site ontwikkeld die op 1 januari 2006 officieel is gelanceerd. Het hifimuseum wordt vrijwel dagelijks aangevuld. Klik op nieuws voor de laatste ontwikkelingen.

Veel plezier in het hifimuseum,
Harry van Boven, Lid NVHR

 

12 april 2013

Deze site wordt voorlopig niet meer bijgewerkt. 2 redenen: door verandering van werk geen tijd meer en daarnaast is de software waarmee hifimuseum.nl gebouwd is sterk verouderd. Het hifimuseum blijft wel gewoon op Internet te vinden!

Expositie Back to '78

Van 18 april t/m 3 mei 2009 was tijdens de Tulpenroute de eerste expositie van het hifimuseum Back to '78 te bezoeken. Hifi in de sfeer van de jaren '70. Klik op de link.

Boek: hifimuseum.nl, hifi uit de vorige eeuw (2007)

Het hifimuseum-boek (80 pagina's) is te bestellen voor ca. Eur 16,00 exclusief porto en btw. Klik op de link, vul het aantal in, zet de prijs op Euro's en bestel.

Groot Vertroue

Op zoek naar goede Afrikaanse wijn? Bezoek dan onze sponsor!

Hoe werkt deze site?

Heel eenvoudig: bovenaan iedere pagina vindt u hetzelfde menu. Klik op uw keuze.

De pagina's zijn langer dan uw scherm; met de pijltjestoetsen of de muis kunt u omhoog en omlaag scrollen.

Aan de rechterkant van de pagina's staan kleine foto's; klik op de foto voor een vergroting.

Om terug te gaan van een foto naar de pagina klik op vorige (de pijl naar links links-boven op uw scherm).

 

This site in English (1)

For international access to the hifimuseum: www.hifimuseum.com.

This site in English (2)

Click one of the flags for Google translation.

Onscherpe cijfers, letters of foto's?

Met Windows-Vista worden de letters van deze site (maar bijvoorbeeld ook Startpagina.nl) nogal eens onscherp. Dit is te verhelpen door bij 'instellingen voor vormgeving' het effect 'Clear-Type' uit te schakelen.

Bij gebruik van een (kleiner) breedbeeldscherm vallen sommige afbeeldingen buiten het scherm. XP en Vista verkleinen dan automatisch de afbeelding waardoor een minder scherp beeld ontstaat. Dit is te verhelpen door met de cursor op de afbeelding te gaan staan en eenmaal te klikken (Vista) of met de cursor rechtsonder de afbeelding te gaan staan en te klikken op het symbool dat dan automatisch verschijnt (XP); vervolgens verschijnt de afbeelding in het oorspronkelijke formaat.

 

Wat betekent deze luidspreker?

Als dit luidsprekertje ergens staat kunt u door er op te klikken een geluidsfragment beluisteren.

Is het museum te bezoeken?

Deze vraag wordt vaak gesteld. Het hifimuseum is alleen via de website te bezoeken. Een klein deel van de verzameling staat 'speelklaar' opgesteld in mijn studio; het grootste deel staat elders opgeslagen.

QR-code

Scannen met de QR-app en je komt vanzelf in het hifimuseum.

Zijn museumstukken te koop?

Nee, er is in principe niets te koop. Wat eenmaal in het museum staat blijft er. Als er bij hoge uitzondering iets uit het museum gaat wordt er niet aan verdiend; het hifimuseum heeft geen enkel commercieel belang.

 

Kan ik apparatuur en documentatie aanbieden aan het hifi-museum?

Ja, als u iets wilt aanbieden kunt u per mail contact zoeken.

Het museum ontvangt nogal eens apparatuur waarvoor een goede bestemming wordt gezocht, bijvoorbeeld door iemand die is gestopt met deze hobby of die wil dat zijn of haar oude toestel 'goed terechtkomt'. Vaak vindt de oude eigenaar het ook leuk dat zijn of haar oude toestel op Internet is terug te vinden.

Helaas moet ik soms aanbieders van apparatuur teleurstellen; er moet immers altijd een afweging gemaakt worden omdat de opslagruimte, de financiële middelen, maar ook de tijd die kan worden geïnvesteerd in het museum beperkt zijn.

 

Wat betekent een * sterretje of ** twee sterretjes bij een museumstuk?

* Een sterretje betekent dat het betreffende toestel niet meer in het museum aanwezig is. Enkele apparaten zijn (langdurig) uitgeleend (van stilstaan worden ze er vaak niet beter op) of zelfs weggegeven (soms is daar een goede reden voor).

** Twee sterretjes houdt in dat een toestel uit de fysieke collectie verwijderd is; daarbij gaat het om defecte en/of beschadigde toestellen die ruimte moeten maken voor nieuwe museumstukken.

 

Hoe zag de oude site eruit?

Klik een afbeelding voor een vergroting. Zo zag de homepage er tot 1 januari 2006 uit (de foto liet om de 15 seconden een andere foto uit een Philips-folder zien).

Op 21 juli 2004 is de site officieel gestart; het eerste jubileumfeest was dus op 21 juli 2009 en het volgende op 21 juli 2014.

Opzet van de oude site

De oude site gebruikte de metafoor van een echt museum. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over de 'hifi-zaal'.

Vijfjarig jubileum

Speciale pagina over de marketing van Philips vanwege het vijfjarig jubileum van het hifimuseum in juli 2009.

Waar komt deze sticker vandaan?

Alle (voormalige) apparatuur uit het hifimuseum is voorzien van deze sticker.

Visitekaartje

Visitekaartje van het hifimuseum.

Het hifimuseum in de krant van 20 mei 2008

Klik op de afbeelding voor het PDF-bestand.

Sway: a way in

Het hifimuseum heeft medewerking verleend aan de expositie Sway: A Way In van Kim Gordon in het Glaspaleis (18 april t/m 15 juni 2008). Klik op de foto voor meer informatie hierover.

Hifimuseum en de wetenschap

Archeologie van de digitale muziek is de titel van een studie-paper van Wouter Wolters, student aan de Universiteit Utrecht. Het hifimuseum heeft Wouter van enige informatie voorzien ten behoeve van zijn onderzoek. Klik op de link voor de PDF-file.

Visie op de toekomst van de NVHR

Klik op de radio om een (niet gepubliceerd) artikel te lezen over de (mogelijke) toekomst van de NVHR: Hifi als remedie tegen vergrijzing.

Visie op de toekomst van het hifimuseum

Wie weet wordt deze sinterklaassurprise ooit werkelijkheid...

Hifimuseum T-shirt (© hifimuseum 2006)

Maak zelf het hifimuseum T-shirt. Print de transfer (rechts) uit op transferpapier (voor witte shirts) en volg de instructies.

Fotografie

Panasonic Lumix DMC-FZ5 12 x zoom; 5 megapixel; macrofunctie. Voor 12 februari 2006: de HP 735; 3,2 megapixel.

Hifimuseum-logo

De Philips 22AH186 tuner is gebruikt voor de fotografie van het hifimuseum-logo (bovenaan alle webpagina's). In 1979 stond ie in de catalogus van Philips.

Toeval of niet? (1)

Wat een toeval: de foto op de cover van deze Engelse Philips catalogus lijkt sterk op de bekende hifimuseum-foto van de Philips AH186.

Toeval of niet? (2)

De oranje foto op de homepage lijkt op deze coverfoto van Erres, maar ook dat is puur toeval.

Software

Deze site is gebouwd met Frontpage 2003. Hosting door mijndomein.nl en interNLnet; domeinnamen in beheer bij inter.NL.net, deheeg.nl en mijndomein.nl.

Domeinen

Deze site is beschikbaar via ondermeer: www.hifimuseum.nl, www.hifimuseum.com, www.hifimuseum.eu, www.hifimuseum.info en www.hifimuseum.be.

Hifimuseum controlcenter

Actief vanaf februari 2010.

Mobiel Internet

Het hifimuseum is niet geschikt voor mobiel Internet. Te zijner tijd zal onder de naam www.hifimuseum.mobi een aangepaste site met dagelijks nieuws en de mooiste museumstukken worden gelanceerd.

Rechten

De foto's op deze site zijn nagenoeg allemaal gemaakt in eigen beheer. Mocht een natuurlijke of rechtspersoon toch van mening zijn dat inbreuk wordt gemaakt op zijn of haar (auteurs)rechten dan wordt verzocht om contact op te nemen met de beheerder zodat we dit kunnen oplossen.

 

Disclaimer

Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend en de eigenaar/beheerder c.q. de auteur(s) nemen geen verantwoordelijkheid voor de consequenties van het gebruik van de geboden informatie; de eigenaar/beheerder van hifimuseum.nl aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid.

De informatie op deze site valt onder Copyright © 2004 - 2011 van de eigenaar/beheerder c.q. de betreffende auteur(s). De eigenaar/beheerder c.q. de betreffende auteur(s) zijn niet verantwoordelijk voor informatie geboden via hyperlinks naar derden.

Gebruik van de geboden informatie op deze website is niet toegestaan zonder voorafgaande uitdrukkelijke schriftelijk toestemming van de eigenaar/beheerder van de website.

Toegang tot exposities van het hifimuseum geschiedt geheel op eigen risico van de bezoeker; de eigenaar/beheerder van hifimuseum.nl aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid. Fotograferen van (delen van) exposities voor eigen gebuik is toegestaan mits de organisator van de expositie (het betreffende museum e.d.) dit eveneens toestaat; publicatie c.q. openbaarmaking van fotomateriaal - op welke wijze dan ook - mag niet plaatsvinden zonder schriftelijke toestemming vooraf door de eigenaar/beheerder van hifimuseum.nl.

Het hifimuseum T-shirt valt onder Copyright © 2006 van de eigenaar/beheerder van deze site en mag uitsluitend ten behoeve van persoonlijk (dus niet commercieel) gebruik worden vervaardigd.

Hifimuseum heeft geen enkele zakelijke betrokkenheid bij Blurb.com en geen bemoeienis met transacties, leveringen, etc. door Blurb.com. Het hifimuseum c.q. de eigenaar/beheerder van de website is niet aansprakelijk ten aanzien van bestellingen, leveringen, etc. door Blurb.com.