homenieuwsdeze sitehifilightsmijn hifiwallpapergezochthifi-linkscontact

foldersmanualsservicedocvakbladenadvertentiesdesignaccessoiresgeluidsdragersvan alles

receiverversterkertunertapeplatenspelercd-spelerluidsprekerportablehifi-set

sway: a way in

Expositie van Kim Gordon in het Glaspaleis: Sway: A Way In

Expositie van Kim Gordon van 18 april tot 15 juni 2008 in Heerlen. Met medewerking van het hifimuseum! Hoe dat zit, leest u hieronder!

Kim Gordon en Sonic Youth

Kim Gordon is sinds 1981 bassiste/zangeres van de legendarische Amerikaanse band Sonic Youth.

Kim Gordon en The Simpsons

In The Simpsons speelt Kim Gordon zichzelf.

Kim Gordon als kunstenares

Klik op de link om werk van Kim te zien.

Kim Gordon en haar hifi

Op deze foto staat de hifi-set die Kim in New York heeft gebruikt. Een vergelijkbare set wilde ze graag hebben bij haar expositie in het Glaspaleis in Nederland. Het Glaspaleis zocht vervolgens contact met het hifimuseum.

Foto's naar New York

Naar Kim werden foto's van de Superscope receiver en de Magnat-speakers gemaild. Hiermee ging ze akkoord.

Maar wel met de rode CD-speler

Uiteindelijk koos Kim voor deze combinatie: de Superscope R-1240 receiver, de rode Philips CD207 CD-speler en de Magnat All Ribbon 8P luidsprekers ('heavy bass').

Expositie inrichten

Als centraal punt in de expositieruimte werd als eerste de hifi-set geplaatst, daarna richtte Kim de rest van de ruimte in het Glaspaleis in met haar kunstwerken.

Het resultaat

En zo zag het er uiteindelijk uit. Deze vier foto's zijn gemaakt door Klaus Tummers, Glaspaleis.

De opening

Bij de opening op 18 april gebruikt Kim deze CD met eigen muziek. Klik op het rechterplaatje voor een link naar de opening van de expositie; de hifi-set is duidelijk te zien rond 6.50 minuten.

Reserve-toestellen

Er kan altijd wat kapot gaan, daarom staan deze reserve-toestellen ook in het Glaspaleis.

Glaspaleis.nl

Klik op de afbeelding om naar de website van het Glaspaleis te gaan.

Hifimuseum-boek

Het hifimuseum-boek (80 pagina's) is te bestellen voor slechts Eur 12,95 exclusief porto en btw. Klik op de link, vul het aantal in, zet de prijs op Euro's en bestel. Ook de Superscope en CD207 staan er in!

Informatie (bron: glaspaleis.nl)

“Op vrijdag 18 april opent Glaspaleis Heerlen om 18.00 uur de unieke tentoonstelling ‘Sway: A Way In’ van de Amerikaanse kunstenaar, muzikant en tentoonstellingsmaker Kim Gordon, o.a. bekend van haar prominente rol in de legendarische band Sonic Youth. In haar solotentoonstelling toont ze een nieuwe serie aquarellen als onderdeel van een grotere installatie. ‘Sway: A Way In’ is Kim Gordons eerste solotentoonstelling in Nederland. De tentoonstelling is van vrijdag 18 april t/m zondag 15 juni te zien in het Glaspaleis. Bij de tentoonstelling verschijnt een kunstenaarsboek in beperkte oplage.

In haar nieuwe aquarellen toont Gordon een aantal ongrijpbare, transparante portretten. Opgezet in subtiele, ijle waterverf-toetsen wekken deze vluchtige, hemelse beelden de indruk gezichten te zijn van een publiek, gezien vanuit het perspectief van een (optredende) artiest. De aquarellen zijn in de tentoonstelling onderdeel van een grotere installatie, die Kim Gordon zelf ter plekke zal realiseren. Daarbij maakt zij gebruik van verschillende materialen, media en technieken en ook de muzikale dimensie ontbreekt niet. Een videowerk, tijdens de avonduren geprojecteerd op de gevel van het Glaspaleis, completeert deze unieke solopresentatie.

Kim Gordon toont zich in haar werk geïnteresseerd in de relatie tussen de kunstenaar en zijn publiek en de onbetwiste macht die een artiest op het podium lijkt te hebben. Ze werd op het idee gebracht voor de serie aquarellen toen ze tijdens een optreden video-opnames van het publiek op het podium projecteerde. Zoals men bij een videoprojectie de scherpte kan manipuleren totdat er bijna geen herkenbaar beeld meer over blijft, zo heeft Gordon zich in deze aquarellen laten uitdagen om de grenzen van de figuratie en de abstractie op te zoeken en te onderzoeken hoe abstract de verbeelding van het publiek kan worden zonder daarbij de herkenbaarheid van de gezichten te verliezen. Door het gebruik van metallic pigmenten lijkt het alsof er een schijnwerper op het publiek gericht is en worden de rollen tussen de kunstenaar en het publiek omgedraaid.

Kim Gordon is een belangrijk, internationaal icoon van deze tijd. Ze woont en werkt sinds 1980 in New York en South Hampton. Ze studeerde aan Otis College of Art and Design in LA en was in de vroege jaren tachtig werkzaam voor diverse galeries waaronder de Annina Nosei Gallery en White Columns. Als kunstcriticus schreef zij artikelen voor Art Forum, ZG Magazine, Real Life en diverse catalogi. Samen met Thurston Moore, Lee Ranaldo en Richard Edson vormt Gordon sinds 1981 Sonic Youth, waarmee zij talrijke albums heeft gemaakt en in alle belangrijke clubs en op alle grote festivals wereldwijd heeft gespeeld. Daarnaast richt ze in 1992 met Julie Cafritz de band Freetime op. Ook regisseerde ze de video voor The Breeders,  coproduceerde ze de cd ‘Pretty On The Inside’ van Hole en startte ze in 1994 X Girl, een kledinglijn gespecialiseerd in skatemode voor meiden. In 1996 werkte Gordon mee aan de expositie ‘Baby Generation’ in Parco Gallery in Tokyo, Japan waarop Gordon deelnam in de expositie ‘I Love New York’ in het Ludwig Museum in Keulen. Het als baanbrekend te definiëren werk van Kim is ondertussen in Japan, Amerika en in delen van Europa geëxposeerd. ‘Sway: A Way In’ is Kim Gordons eerste solotentoonstelling in Nederland. In 2000 maakte zij als gastconservator onder de titel Kims Bedroom een groepstentoonstelling voor MU in Eindhoven.

Opening: vrijdag 18 april, 18-20 u. Kim Gordon zal zelf bij de opening aanwezig zijn. Toegang tot de tentoonstelling is gratis. Openingstijden: di-vr: 11-17 u (do tot 20 u), za-zo: 13-17 u”. Bron: www.glaspaleis.nl; april 2008.