homenieuwsdeze sitehifilightsmijn hifiwallpapergezochthifi-linkscontact

foldersmanualsservicedocvakbladenadvertentiesdesignaccessoiresgeluidsdragersvan alles

receiverversterkertunertapeplatenspelercd-spelerluidsprekerportablehifi-set

mijn hifi

Landing op de maan 1969

Mijn eerste radio, gekregen toen ik 7 jaar werd. Midden in de nacht de landing op de maan mee beluisterd in 1969. Dit kleine toestel is een Tokai Vesper G-62, voorzien van zes transistoren.

Wie wat bewaart...

Gelukkig heeft mijn moeder al die jaren de manual bewaard.

Stereo Plano

In die tijd bewonderde ik iedere zondag deze twee radio's bij Opa en Oma. Het radiomeubel bevatte zelfs een echte bar. Beide toestellen staan nu in het hifimuseum!

Manuals radiobar

De originele manuals en schema zitten nog bij het toestel!

Platenwisselaar

De Philips AG 1115 platenwisselaar (met zo'n pen in het midden) was aangesloten op de Plano-radio; deze foto is uit 1963.

Niet te tillen (1)

Mijn hifi-gevoel begon pas echt met een oude Grundig bandrecorder eind jaren '60. Een omvangrijk en zwaar apparaat waarmee ik met de microfoon voor de radio-speaker muziek kon opnemen. Hiervoor gebruikte ik een oude Philips-radio.

Niet te tillen (2)

Later (ik was toen een jaar of tien) begon ik de in- en outputcontacten met elkaar te verbinden en nam de opnamekwaliteit steeds verder toe. Hiernaast het originele schema (uit 1955).

Wit en bruin

Dit is de oude Philips-radio; links wit geverfd en rechts in 1963.

Oom Aad (1)

De oude Grundig hield er tot mijn grote verdriet op een dag mee op. Gelukkig kreeg ik toen van mijn Oom Aad (werkte bij Radio Meo in Rotterdam-Noord) een Philips portable. Hoewel minder imposant speelde deze goed. Helaas moest ik de grote banden verdelen over kleinere spoelen (waarvan Ter Meulen in Rotterdam er gelukkig vele in voorraad had).

Oom aad (2)

Deze set had mijn oom staan eind jaren '60. De Telefunken radio is goed te herkennen.

Bovenburen

Op een dag kochten onze bovenburen een quadrafonie-installatie en mocht ik hun oude Philips buizenradio hebben.

Bandrecorder van Opa

Eind jaren '60 kreeg mijn Opa deze bandrecorder van Sinterklaas. Slechts twee keer gebruikt, namelijk om een stukje piano- en orgelspel van Opa op te nemen. Klik op de boks voor geluid.

Zang en humor

Begin jaren '70 was ik al fan van De Dik voor Mekaarshow van André van Duin op NCRV-radio (toen had nog niemand daar van gehoord). Deze kleine tape met diverse acts heb ik toen samengesteld. Klik op de boks voor een fragment.

Langs de Lijn 1970

Rond 1970 kocht mijn vader deze (inmiddelds) retro portable IC-radio om op zondagmiddag naar Langs de Lijn (voetbal) te luisteren. Het origineel heb ik nog steeds en het toestel werkt nog goed.

Radio Modern (1)

Bij Radio Modern aan de Straatweg in Rotterdam was ik als basisscholier vaste klant. Voor LP's en singles en later voor apparatuur.

Radio Modern (2)

Eén van de vaste medewerkers in de winkel heeft rond 2005 deze foto's aan mij afgestaan!

Kingsound 1973

Op mijn 12e verjaardag in oktober 1973 kreeg ik een Kingsound radiorecorder. Na maandenlang bij Radio Modern aan de Straatweg in Rotterdam dagelijks voor de etalage te hebben gestaan was het eindelijk zo ver. Al mijn vrije tijd ging daarna op aan het opnemen en afspelen van bandjes.

Rode hoofdtelefoon

Deze Roelofs DH-11V-S hoofdtelefoon pas in 2009 opnieuw gevonden in een kringloopwinkel voor 1,10 Euro. Mijn originele is helaas ooit verloren gegaan.

Kingsound bij Wehkamp 1973

Nooit geweten, maar het blijkt dat Wehkamp de Kingsound in 1973 achter op de catalogus had staan. Daardoor kan ik me nu ook weer de zwarte draagtas herinneren. Zo'n Wehkampgids roept veel nostalgische gevoelens op.

Verjaardagsfoto

Hier omarm ik op m'n verjaardag de Kingsound. In de kast links is mijn eerste verzameling apparatuur (half) te zien. Mooi detail is de spoel die ik aan de muur heb hangen. Maar natuurlijk ook het typical '70-behang en de oranje lamp. Rechts van mij de radiorecorder die mijn achterneef Ronald drie weken eerder voor zijn verjaardag had gekregen.

Radiorecorder

Mijn opa kocht in die jaren deze radiorecorder van Philips. Hij vond het toestel nogal ingewikkeld en ik werd erbij gehaald om een ´simpele handleiding´ te maken. Uiteindelijk is het toestel erg weinig gebruikt.

Popmuziek

De eerste stappen richting popmuziek begonnen met de rode LP van de Beatles en wat Top-40 muziek van Radio Veronica. Die eerste cassette heb ik nog steeds; klik op de speaker om naar de originele opname te luisteren.

Top 100 van 1974

Op 1e kerstdag 1974 presenteren Tineke en Joost de Draaier van 18.00 uur tot 24.00 uur de Top-100. Klik op de luidspreker en luister naar de aankondiging van Mud (mijn eerste popsingle) die op nummer 3 staat met Dyna-Mite.

Band on the Run

Mijn eerste echte zelf gekochte pop-LP was Band on the Run van Paul McCartney. Als ik de intro hoor ga ik weer terug in de tijd; klik op de luidspreker.

Zwart wit-foto van kleurentelevisie

Niet echt hifi, maar wel bijzonder: de kleurentelevisie van Philips waarop we voor het eerst De Fabeltjeskrant in kleur konden zien. Waarschijnlijk was een foto van een TV-programma de bedoeling, maar door de flits hebben we nu een foto van de TV.

Nooit meer gezien... 1973 (1)

Een paar maanden na mijn 12e verjaardag kreeg ik er met Kerstmis een tweede cassetterecorder bij. Samen met de rode koptelefoon heb ik er toen zelfs een foto van gemaakt (eind 1973). Voorjaar 1974 sloeg het noodlot toe: het veertje van de cassetteklep van de Kingsound ging kapot. Toestel voor garantie terug naar de winkel en... nooit meer gezien.

Nooit meer gezien... 1973 (2)

De Kingsound in de originele doos (die ik goed had bewaard) voor garantie terug naar de winkel en... verdwenen. Het reparatiebonnetje heb ik nog altijd.

Probleem opgelost

Pas na bijna een jaar wekelijks vragen en zeuren bij Radio Modern werd het probleem pas echt opgelost en mocht ik (met bijbetaling) een ander apparaat uitzoeken. Dat werd deze Standard radiorecorder. Veel betere kwaliteit en een goed geluid; gelukkig wilde mijn moeder bijbetalen omdat ze het allemaal zo zielig vond...

Stereo in de woonkamer 1974

Deze foto is uit 1974. De enorme Telefunken Concertino was toen het middelpunt van de hifi-installatie van mijn vader. De LP in mijn handen is Band on the Run van Wings.

Tienerkast met zilverpapier 1974

Deze zwart/wit-foto ziet er niet uit, maar geeft wel een beeld van de plek waar ik dagelijks veel tijd doorbracht. Op deze foto van september 1974 staat de radiorecorder die ik na een paar maanden wachten tijdelijk te leen kreeg van Radio Modern. Op de rechterfoto is het raam te zien waarachter dit zich allemaal afspeelde; mooie glas-in-loodramen.

Tienerkast weer gevonden

In 2010 kwam ik zo'n zelfde kast tegen in een kringloopwinkel, maar dan in het geel. Gelijk gekocht natuurlijk...

Eerste tape in gele molen en Hema-tape

De felgekleurde cassettemolen is een echt jaren '70 produkt, prachtig. In de tienerkast (zie hierboven) stond een geel exemplaar van Ter Meulen, zie de advertentie (die heb ik helaas niet meer, maar wel een oranje). Bij de Hema kocht ik deze oranje-bruine compactcassettes.

Vendomatic platenspeler-versterker 1974

In oktober 1974 krijg ik deze witte stereo-platenspeler met boxen voor m'n verjaardag; gekocht bij V&D (waarschijnlijk was het een Vendomatic). Als ik het me goed herinner was er ook een knaloranje versie te koop.

Goed geheugen

Inderdaad, uit de Sinterklaasfolder van Vroom en Dreesmann uit 1973 blijkt dat ik het goed heb onthouden. Er waren zelfs drie kleuren. Deze folder is wel heel veel jeugdsentiment.

Echte hifi 1975

In 1975 werd de behoefte aan echte hifi steeds groter. Ik kreeg toen deze prachtige stereo Telefunken receiver van m´n vader. In die tijd was dat een kostbaar apparaat. De 5 FM-voorkeuzetoetsen waren toen nog pure luxe.

Pickup

Ook de pickup van Philips werd van de woonkamer naar mijn kamer verplaatst (22 GA 104).

Elektronica als hobby

Al begin jaren '70 werd elektronica mijn hobby. Eerst met lampjes en draad, daarna de kristalontvanger. Uiteindelijk schakelingen uit de Elektuur en Populaire Electronica.

Amroh 402

Veel geleerd van Oom Peter en Oom Aad; laatst vond ik een schema dat ongetwijfeld door Oom Aad is getekend en mijn oude Amroh 402-spoel en uitgangstransformator.

Elektronische experimenteerdoos 1975

De Philips bouwdozen-serie: op de blauwe ondergrond konden allerlei elektronikaprojecten worden gebouwd.

Popbladen 1975

Popfoto en Muziek-Expres waren de popbladen uit die jaren. Deze nummers uit 1975 en 1976 kan ik me nog goed herinneren. De posters en foto's werden gebruikt als behang.

Tokyo-Tuna

Bij de Telefunken moest natuurlijk ook een cassettedeck komen. Bij de Makro in Delft mocht ik het Tokyo-Tuna cassettedeck kopen. Een 'kopie' van de Philips N2520.

Kwaliteitsdeck van Erres

Maar ook de Tokyo-Tuna bleek geen goede koop: binnen een week was er al het één en ander kapot. Omruilen bij de Makro mocht niet (alleen repareren); maar dankzij doortastend optreden van moeder kregen we toch ons geld terug. Vervolgens naar radio Modern waar net een Erres EK3520 in de aanbieding was. Inwendig hetzelfde als de Philips N2520, maar dan met een goedkope grijze kast.

Fotobehang 1976

Zo zat ik er dus in 1976 bij. De Telefunken-receiver (daar bovenop de Standard-radiorecorder), rechts daarvan de Philips platenspeler (22 GA 104), op de grond het Erres cassettedeck. Let vooral op het prachtige fotobehang en de jaren-70 sprei op het bed. Is nu allemaal 'retro'.

Militairy-look bij Ter Meulen 1976

Bij Ter Meulen in Rotterdam kocht ik in 1976 deze radio; de afstemknop heeft altijd losgezeten, maar hij speelt nog steeds. Ter meulen had veel hifi-accessoires.

Seventies in Rotterdam Centrum

Ter Meulen met op het plein het bewegende zilveren kunstwerk. Ook een plastic tasje van Ter Meulen op de foto.

Space-age Erres

In die tijd speelden we ping-pong op deze Erres TV. Toen de antenne op een keer afbrak ontstond er kortsluiting in de TV. Dankzij Oom Aad was dit snel verholpen. Het toestel werkt nog steeds goed! Er was ook een oranje versie; die vond ik mooier maar mijn ouders kozen voor zilver.

Poppy 1977

Omdat mijn moeder de rekening uit 1977 heeft bewaard was te achterhalen welk TV-spel we hadden. Deze dus!

Recorder zonder folder 1977

Om bandjes te kunnen kopiëren heb ik er in 1977 nog een Philips N2540 cassettedeck bijgekocht (ook bij radio Modern). Dit deck was niet duur, maar net geen hifi. Bijzonder is dat dit toestel in geen enkele Philips-folder te vinden is. Toen ik dit deck net had was 'If I had words' een grote hit en werd dus regelmatig afgespeeld.

Goldring platenspeler 1977

Op 30 juli 1977 koop ik een Goldring G103 platenspeler. Nooit een goede foto van gemaakt (op de foto een vergelijkbare), maar het Allwave garantiebewijs heb ik nog wel!

Allwave Rotterdam

Deze winkel bezocht ik graag als we in de stad waren: Allwave aan de Hoogstraat. Vlak daarnaast zat Elektrorama, ook al zo'n hifi-paradijs.

Radio Correct 1977

Nu is het Correct, vroeger Radio Correct; in die tijd de grootste van Nederland. Deze gidsen en krantjes vielen regelmatig in de bus en werden van voor naar achter en terug door mij bestudeerd.

Klasse hifi van Oom Peter

In die tijd had mijn Oom Peter ook mooie hifi-spullen. Een prachtige B&O Beomaster 900, een Platenspeler van Dux, maar vooral het Philips N2521 cassettedeck. Al deze spullen staan nu in het hifi-museum (de originelen! Met dank aan Peter).

Design KTV

Eind jaren ´70 had Peter ook deze Philips 26C864 KTV staan; in die tijd het topmodel. Met de 'groene knop'. Kostte zo'n 2200 Gulden.

Jaren '70-Luxman

De vader van een schoolvriend koopt rond 1976 een L&G receiver; ik vond het direct een prachtig toestel dankzij de jaren-70 uitstraling. Maar onder dit uiterlijk zit een topklasse toestel uit de Luxman-stal; L&G was toen een nieuw merk in het topsegment.

Dire Straits 1978

Eind jaren '70 verandert de muzieksmaak richting Dire Straits. Hifi krijgt voor mij een andere betekenis hierdoor. In 1979 koop ik dezelfde Fender Stratocaster als die van Mark Knopfler.

N2540 in oranje omgeving 1979

Op deze foto uit 1979 vallen de oranje tinten op. De N2540 staat links-onder op een krukje. Verder is de houten platenspeler (van Goldring) te zien; destijds gekocht bij Allwave. In de erker staan de bruine Telefunken-boksen met daarbovenop de witte boksen van de Vendomatic platenspeler (zie hiervoor).

Bandrecorder 1980

Rond mijn 18e jaar kan ik een echte Philips-bandrecorder kopen, met alles erop en eraan. Wat een toestel! Ook hier was de vreugde van korte duur. Nadat Philips drie keer de koppen had vervangen bleken de problemen niet op te lossen. Philips betaalde het aankoop-bedrag terug en daarvan kocht ik een 27 MC-set.

Start van 27 MC 1980

De start van de legale 27 MC, inclusief vergunning, heb ik in die tijd intensief beleefd. De hycomb-4000 was het topmodel voor 'vast en mobiel'. Ook heb ik toen QSL-kaarten laten maken.

Nog een Tokyo-Tuna

In 1980 kocht ik opnieuw een Tokyo-Tuna cassettedeck, maar nu een witte bij de Kijkshop. De kwaliteit was helaas in de tussentijd niet verbeterd.

Radio Modern's beeld & geluidskrant 1980

Meer dan 25 jaar geleden verscheen deze krant van Radio Modern in de brievenbussen; ook deze werd door mij goed gelezen.

Radio als gitaarversterker

Deze radio stond eind jaren '70 en begin jaren '80 in de huiskamer bij m'n ouders (moeder vond stereo maar niks). Werd zelfs als gitaarversterker gebruikt, en dat is 'm wel aan te zien.

Radiorecorders voor moeder en vader

Deze radiorecorder krijgt m'n moeder van mij en m'n zus in 1982 kado. Rond 1985 koopt m'n vader deze gestroomlijnde witte Akia; deze heeft een paar jaar naast de klassieke open-haard gestaan.

Pioneer PL-720 platenspeler

In die tijd koop ik bij Correct deze Pioneer platenspeler; ook hier was het eerste exemplaar direct al defect. Na een moeizame omruilactie komt er toch een 100% werkend exemplaar. Wat een geweldig geluid kwam er uit deze speler!

Akai-rack 1982

In 1982 zijn de audio-racks helemaal in. Mijn ouders kopen dit Akai rack (systeem 110) zoals altijd bij Radio Modern; daar moest nog wel even gepraat worden om 'm voor dezelfde prijs te krijgen als bij Correct (zie hiernaast de Correct-advertentie).

Begin jaren '80

Begin jaren '80 kon ik wat nieuwe spullen aangschaffen: een Marantz-versterker (tweedehands), een Akai-cassettedeck/equalizer en een Pioneer platenspeler. Samen met de (oude) Telefunken-boxen speelde het prima.

Akai-Clarity 1983

In 1983 koop ik voor weinig geld (Fl 250,--) dit Akai-showmodel bij Vroom en Dreesmann; werkt nog steeds 100%. In 1986 wordt deze receiver aangevuld met een Sony CD-speler. Dankzij de CD krijgt hifi echt een ander gezicht.

Ikea-audio-rack 1985

In 1985 hebben we een Ikea-interieur. De hifi staat ineens ook in zo'n trendy meubel. Boven de Clarity en onder het cassettedeck (Akai CS-F14). Later stond in dit rack ook de Sony CD-speler, een Akai equalizer en timer. De boksen zijn (goedkope) Akai's.

Sony CDP-35 1986

Dit is 'm dan, m'n eerste CD-speler. Ook hier pech: al na een paar maanden werkte de lade niet goed en ook na reparatie bleef het een probleem. Het geluid was wel OK.

DDD

Dit was destijds de eerste echte CD, dat wil zeggen dat de digitale geluidskwaliteit echt hoorbaar was. Wie heeft deze toen niet gekocht?

Pioneer (1)

Begin jaren '90 wordt alles vervangen door duurdere Pioneer-apparatuur met Sony-luidsprekers. Deze spullen hebben tot begin 2006 dienst gedaan.

Pioneer (2)

Bij de PDS-502 CD-speler wordt de CD ondersteboven op het draaitafeltje gelegd. Pioneer noemt dit het 'stable platter mechanism'. Werkt nog prima maar problemen met CDR's.

DCC

In 1996 stopt Philips met DCC; reden voor veel mensen om voor een dumpprijs bij Correct in Rotterdam een exemplaar te kopen. Ik stond daar ook in de rij. Het toestel is nog als nieuw want weinig gebruikt.

De platenkast

Wat is er in al die jaren in de platenkast terechtgekomen? Te veel om op te noemen maar een kleine selectie is te vinden door op de afbeelding rechts te klikken. Link is under construction.

Geen plastic

In 2006 kan ik van iemand deze prachtige, bijna nieuwe, Denon-set overnemen. Samen met deze retro-boxen van Magnat vormt het een mooi geheel. Voor mij dus geen plastic surround rommel.

Puur genieten

En natuurlijk een heleboel goed werkende jaren '70 en '80 spullen. Puur genieten...

En nog meer genieten

De combinatie van een aantal generaties hifi-apparatuur is prachtig speelgoed. Zo ziet het er anno nu uit, zo'n 40 jaar na m'n eerste transistorradio... En hoe zijn de Cubes in het hifimuseum gekomen?; klik op de lege Cube.

36 jaar later

Mijn Roelofs hoofdtelefoon uit 1973 naast de roze 'Skullcandy' van mijn dochter uit 2009.

Anno december 2009

De Denon-set (zie hierboven) is inmiddels uitgebreid met een cassette- en Minidiscdeck.

Anno april 2011

De Denon set staat nu op het jaren ´50 meubel van Opa en Oma.

Expositie Back to '78

Van 18 april t/m 3 mei 2009 was de eerste expositie van het hifimuseum Back to '78 te bezoeken. Hifi in de sfeer van de jaren '70. Klik op de link.

Kim Gordon, Sway A Way In en het hifimuseum

Het hifimuseum heeft medewerking verleend aan de expositie Sway: A Way In van Kim Gordon in het Glaspaleis (18 april t/m 15 juni 2008). Klik op de foto voor meer informatie.

Boek: hifimuseum.nl, hifi uit de vorige eeuw (2007)

Het hifimuseum-boek (80 pagina's) is te bestellen voor slechts ca. Eur 16,00 exclusief porto en btw. Klik op de link, vul het aantal in, zet de prijs op Euro's en bestel. NB: het hifimuseum verdient hier niets aan!